To Μονοπάτι της Μνήμης είναι μια διαθεματική δράση, η οποία έχει σαν στόχο την ανασυγκρότηση του ορεινού Ελλαδικού χώρου και των τοπικών κοινοτήτων διαμέσου της ενεργοποίησης της μνήμης και της αφήγησης. Συγκεκριμένα, η συλλογική μνήμη ενδυναμώνεται μέσω της περιπατητικής αφήγησης και καταγραφής και έτσι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του ορεινού χώρου μετατρέπεται σε απτό κομμάτι πολιτιστικής παραγωγής.
To Μονοπάτι της Μνήμης θα διατρέξει πάνω από 1.500 χιλιόμετρα κατά μήκος του ορειβατικού μονοπατιού Ε4, από την Φλώρινα ως την Κρήτη, για να συνδιαλλαγεί με τον ντόπιο πληθυσμό, οργανώνοντας μια σειρά συμμετοχικών δράσεων.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι η εθνογραφική έρευνα, η προφορική ιστορία, η εφαρμοσμένη γεωγραφία, το ντοκιμαντέρ, η φωτογραφία. Αφετηρία της συμμετοχικής έρευνας ορίζεται η έννοια του μονοπατιού, ως συνδετικός κρίκος των παραδόσεων και της ζωντανής μνήμης που βρίσκεται εντυπωμένη στο φυσικό χώρο.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει σε ψηφιακή και σε έντυπη μορφή. Η ψηφιακή πλατφόρμα που δημιουργείται θα απεικονίζει τον χάρτη του ορεινού όγκου της Ελλάδας, όπου και ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί και να ακούσει τις ιστορίες που ηχογραφήθηκαν μαζί με τους ήχους του τοπίου και να δει τις πρωτότυπες διαδρομές γύρω από τα χωριά. Η έντυπη παρουσίαση συμπεριλαμβάνει απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις, φωτογραφίες αρχείου και χάρτες των περιοχών.
Παράλληλα To Μονοπάτι της Μνήμης θα ολοκληρώσει τις δράσεις του με την σηματοδότηση στο ορεινό τοπίο ορισμένων επιλεγμένων περιπατητικών διαδρομων ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας.
Οι δράσεις άρχισαν τον Οκτώβριο του 2020 και αναμένονται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2021.
Η ομάδα εργασίας αποτελείται από ανθρωπολόγους με ειδίκευση στην προφορική ιστορία, θεωρητικούς του ήχου, ντοκιμαντερίστες, φωτογράφους, καλλιτέχνες, οδηγούς βουνού, ειδικούς στον σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών και ειδικούς στον Ψηφιακό πολιτισμό.
Τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα του Τμήματος της Διατήρησης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας,Τμήμα Μουσικών Σπουδών(LabMAT) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από μουσεία και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού , την καινοτόμα εταιρία ‘Nofootprint’, καθώς και τον Δήμο Αγράφων, την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) και την εκδοτική εταιρεία Ανάβαση.