Η ΑΜΑΚΑ διοργανώνει 
“My Photo” 
KYΚΛΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ PHOTOTHERAPY | H Φωτογραφία ως μέσο εξερεύνησης του Εαυτού

Ιανουάριος – Απρίλιος 2023

Εισηγητές: Δάφνη Καλαφάτη (Φωτογράφος, Αrt therapist), Νιόβη Σταυροπούλου (Ψυχολόγος, Φωτογράφος, Αrt therapist), Γιάννης Καυκάς (Φωτογράφος, Συστημικός Ψυχοθεραπευτής), Enri Canaj (Magnum Photos Associate, Documentary  Photographer)

Η φωτοθεραπεία σαν ανεξάρτητο κομμάτι της Θεραπείας μέσω της Τέχνης εμφανίζεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία  το 1975, με αναφορά του συγκεκριμένου όρου από την Καναδή ψυχολόγο Judy  Weiser. Παρ ‘όλα αυτά  η θεραπευτική χρήση της οπτικής εικόνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της τέχνης της φωτογραφίας από την στιγμή που το πρώτο ίχνος ασημιού έκανε την εμφάνιση του στις πλάκες γυαλιού των παλαιών πότε  φωτογραφικών μηχανών.

Η ΑΜΑΚΑ, έχοντας πολύχρονη εμπειρία σε διεθνή προγράμματα art therapy/phototherapy με ευάλωτες ομάδες, διοργανώνει το θεωρητικό και πρακτικό εργαστήριο Φωτοθεραπείας  “My Photo” . 
Το εργαστήριο έχει βιωματικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση των βασικών τεχνικών της φωτοθεραπείας ως εργαλεία εξερεύνησης του εαυτού, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε προσωπικό, θεραπευτικό (ατομικά ή σε ομάδα) αλλα και εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Αυτό που αποτελεί για έναν φωτογράφο τον τελικό προορισμό,  σε μια θεραπευτική σχέση είναι απλά η αφετηρία. 

Μέσα στις 12 συναντήσεις οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις θεωρητικές και πρακτικές τους γνώσεις για την φωτογραφία, να πειραματιστούν με συγκεκριμένες τεχνικές φωτοθεραπείας και φωτογράφησης,  και να διδαχθούν τις βασικές αρχές μεθόδων όπως η  συμμετοχική φωτογραφία,  ο αλφαβητισμός δια μέσου της φωτογραφίας (L.T.P) και  το photo voice. Απώτερος στόχος του εργαστηρίου θα είναι ο κάθε συμμετέχων να μπορέσει με την ολοκλήρωση του κύκλου, όχι μόνο  να κατέχει αρκετά καινούρια εργαλεία αλλά να ξέρει και τον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής τους.

Απευθύνεται σε ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, φωτογράφους, καλλιτέχνες, κοινωνικούς λειτουργούς, συμβούλους ψυχικής υγείας, φοιτητές κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, αλλά και σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην σχέση τους με την εικόνα, να καλλιεργήσουν το βλέμμα τους και να διδαχθούν  βασικούς τρόπους χρήσης της εικόνας ως μέσω προσωπικής ανάπτυξης και αυτοέκφρασης.

Διδακτικές Ενότητες: 

Οπτική Αντίληψη

  • Ανατρέχοντας στην  ιστορία της τέχνης και ειδικότερα της  φωτογραφίας και στις θεωρίες οπτικής κουλτούρας χτίζουμε το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηριχτούμε για να ανοίξουμε έναν δημιουργικό διάλογο με την εικόνα
  • Η ιστορία της Φωτογραφίας μέσα από το πολιτισμικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό πρίσμα της κάθε εποχή
  • Τα κίνητρα και η λογική πίσω από την Εννοιολογική Φωτογραφία και την Φωτογραφία ντοκουμέντο

Ανάλυση και βιωματική διερεύνηση συγκεκριμένων τεχνικών φωτοθεραπείας

  • Η Σημασία του Συμβολισμού, και της Προβολής στη χρήση των εικόνων ως θεραπευτικά εργαλεία (Ulla Hakola, Del Loewnthal, Judy Weisser)
  • Το Οικογενειακό άλμπουμ (Judy Weisser, Rodolfo de Bernart)
  • Το Αυτοπορτραίτο (Rossy Martin, Christina Nunez, Jo Spence, Judy Weisser)
  • Re-Enactment Phototherapy (το άτομο ως δημιουργός αφηγητής, αντικείμενο, και θεατής του εαυτού του)
  • PhotoArt Therapy (όταν η Φωτογραφία συναντάει τις πλαστικές τέχνες)

Η σημασία της Φωτογραφίας και του συμβολισμού στην εξιστόρηση ιστοριών

  • Φωτογραφία Ντοκουμέντο, Φωτογραφία Καταγγελίας
  • Η Φωτογραφία ως στρατηγική ενδυνάμωσης των μαθητών κυρίως, μέσα από την οπτική παιδεία, τη Φωτογραφία και τη δημιουργική γραφή (Literacy Through Photography)
  • Συμμετοχική Φωτογραφία, Photo Voice, Community Photo Therapy

Έναρξη: Παρασκευή3 Φεβρουαρίου 2023 17.00-20.00
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Παρασκευή 17.00 – 20.00, 3/2/23, 10/2/23, 17/2/23, 24/2/23, 3/3/23, 10/3/23, 17/3/23, 24/3/23, 31/3/23, 7/4/23, 21/4/23, 28/4/23

Διάρκεια: 12 εβδομάδες  
Σύνολο ωρών: 36

Χώρος:
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο στούντιο της ΑΜΑΚΑ, Αγίου Νικολάου 11, 11741 Κουκάκι (πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ)

Κόστος: 
350 ευρώ, εξόφληση εφάπαξ ή σε 3 δόσεις. 
Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Απαραίτητη η προεγγραφή.
Η πληρωμή των διδάκτρων γίνεται μεπροκαταβολή 30 € (μέχρι 30/11/22)και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού μέχρι την ολοκλήρωση του σεμιναρίου.Δηλώσεις Συμμετοχής ΕΔΩ έως 30 Νοεμβρίου – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

*Από τις πρώτες συναντήσεις παράλληλα με την  εκάστοτε θεματολογία, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να πειραματίζονται πρακτικά με τεχνικές φωτοθεραπείας, καθώς θα καλούνται με βιωματικό τρόπο να εφαρμόζουν τις καινούριες θεωρητικές  τους γνώσεις.
*Ο προσωπικός φωτογραφικός εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Όσοι συμμετέχοντες όμως διαθέτουν δικό τους εξοπλισμού είναι καλό να τον φέρουν.
* Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν το Εισαγωγικό Κύκλο θα λάβουν Βεβαίωση παρακολούθησης. Αυτή η βεβαίωση δεν πιστοποιεί τον εκπαιδευόμενο ως επαγγελματία Phototherapist. 
Για περισσότερες πληροφορίες
www.amaka.gr, info@amaka.gr και στο τηλέφωνο 6932959732
Βιογραφικά εισηγητών:

Η Δάφνη Καλαφάτη γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα. Σπούδασε Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Φωτογραφία και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακό στην Art Therapy, στη σχολή Καλών Τεχνών του Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή. Εκεί εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο δημόσιο Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας  «Borda» ως Art Therapist χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα (βίντεο και φωτογραφία) ως θεραπευτικά εργαλεία. Παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ και έκτοτε έχει δημιουργήσει μια πληθώρα ντοκιμαντέρ. Σήμερα ζει στην Λευκάδα, όπου μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στη διεξαγωγή εργαστηρίων Art Therapy και Συμμετοχικού Βίντεο και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ. Από το 2008 είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. ΑΜΑΚΑ. όπου διευθύνει, σχεδιάζει και υλοποιεί διεθνή προγράμματα Θεραπείας μέσω Τέχνης για ευπαθής ομάδες.

H Νιοβη Σταυροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθηνα. Αφου ελαβε πτυχιο Ψυχολογιας (BSc Psychology) , συνεχισε τις σπουδες της στη Φωτογραφια και ειδικεύτηκε στην Εικαστικη Ψυχοθεραπεια (MA Art Psychotherapy) στο Πανεπιστημιο του Εδιμβουργου. Έχει εργαστει  στη Σκωτία στο NHS και αργότερα σε διάφορες δομέςΨυχικήςΥγείας στηνΑθήνα για παιδια και εφήβους με αναπτυξιακές διαταραχές. Ειναι ιδρυτικο μελος της Μ.Κ.Ο. ΑΜΑΚΑ, που σχεδιαζει, οργανώνει και συντονιζει εργαστηρια ομαδικης θεραπειας μεσω Τεχνης για ευαλωτες ομαδες, και μόνιμη συνεργάτης του Μουσειο Κυκλαδικης Τεχνης,  όπου υλοποιεί προγράμματα πολιτιστικής πρόσβασης για ΑΜΕΑ. Παράλληλα προσφέρει ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας και εποπτεία σε ψυχολόγους και επαγγελματίες υγείας.

Ο Enri Canaj γεννήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας το 1980, όπου διέμενε κατά την πρώιμη παιδική του ηλικία. Στα 1991 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων. Με έδρα την Αθήνα, καλύπτει φωτογραφικά, ιστορίες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Σπούδασε φωτογραφία στην Ακαδημία Leica στην Αθήνα, ενώ το 2007 συμμετείχε στο project του Βρετανικού Συμβουλίου για τη μετανάστευση. Από το 2008 δουλεύει ως ανεξάρτητος φωτογράφος για πολύ σημαντικά Μ.Μ.Ε. όπως το “Time Lightbox”, το “CNN Photo”, το “New York Magazine”, το “MSNBC Photography”, τη “Wall street journal”, το “Courrier international”, το “Vice Magazine”, τους “The Financial Times”, το “Newsweek”, τη “Le monde”, ενώ πλέον ανήκει στην ομάδα του “Magnum”. Δείγμα της δουλειάς του έχει παρουσιαστεί στο “Arles Festival”, στο “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης”, στο “Hanover Lumix Festival”, στο “Μουσείο Μπενάκη”, στο “Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης”, στο “BOZAR Center for Fine Arts”, στο “Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας”, στο “Bilgi Santral” στην Κωνσταντινούπολη, στο “Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” στις Βρυξέλλες και στο “Athens Photo festival”. Έχει λάβει τα παρακάτω βραβεία για τη δουλειά και τις εκθέσεις του για τους πρόσφυγες: βραβείο PhotoPhilip Jones Griffiths για το Grand Prix 2017, Ίδρυμα Manuel Rivera-Ortiz, βραβείο LUMIX Festival for Young Photojournalism.

Ο Γιάννης Καυκάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980, όπου και μεγάλωσε. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Documentary Photography στο Newport, University of Wales. Έχει επίσης εκπαιδευτεί στην Συστημική και την Αφηγηματική προσέγγιση, αλλά και στην χρήση της Φωτογραφίας στην Ψυχοθεραπεία και την Συμβουλευτική. Έχει οργανώσει και συντονίσει ομάδες φωτοθεραπείας για παιδιά, έφηβους και ενήλικες, αλλά και κοινωνικά αποδυναμωμένες ομάδες σε διάφορα πλαίσια όπως το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS, το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ και σχολεία της Αθήνας. Εργάζεται τόσο σαν ψυχολόγος, όσο και σαν φωτογράφος

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial